دوره 2، شماره 3 - ( بهار و تابستان 1400 1400 )                   جلد 2 شماره 3 صفحات 77-67 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ebadi Z, Hossini Z, Maleki nezhad H, Talebi A, Runma R. Evaluation of GIS Efficiency in Estimating Runoff Depth by SCS-CN Method Case Study: Baghan Basin (Jam and Riz). Degradation and Rehabilitation of Natural Land 2021; 2 (3) :67-77
عبادی زهره، حسینی زین العابدین، ملکی نژاد حسین، طالبی علی، رونما رضا. بررسی کارایی سیستم اطلاعات جغرافیایی در برآورد ارتفاع رواناب با روش SCS-CN مطالعه موردی: حوضه باغان (جم و ریز). تخریب و احیاء اراضی طبیعی. 1400; 2 (3) :67-77

گروه مرتع و آبخیزداری، دانشکده منابع طبیعی و کویر شناسی، دانشگاه یزد، یزد
عوامل طبیعی و انسانی در چند دهه­ ی اخیر سبب افت سطح سفره­های آب زیرزمینی شده است،  بنابراین مدیریت منابع آب­های زیرزمینی اهمیت بسیاری می­ یابد. در مدیریت منابع آب­های زیرزمینی می­توان ذخیره بارش در حوضه و نفوذ آن به آبخوان و در نتیجه رابطه بین بارش و رواناب را عاملی بسیار مهم در مطالعات هیدرولوژی به حساب آورد. دراین پژوهش با استفاده از روش سازمان حفاظت خاک آمریکا (روش شماره منحنی) اقدام به محاسبه ­ی ارتفاع رواناب درحوضه باغان (جم و ریز) شد. عامل اصلی در این روش برآورد مناسب شماره منحنی است که بر اساس کاربری اراضی و گروه­های هیدرولوژیک خاک منطقه مورد مطالعه صورت می­ گیرد. پس از انتخاب بهترین توزیع آماری بارش روزانه با استفاده از مدل هیدرولوژیک Hyfran و همچنین تعیین شماره منحنی، درنهایت با محاسبه میزان نگهداشت سطحی، ارتفاع رواناب محاسبه گردید. نتایج حاصل از این پژوهش چنین نشان می­دهد که با توجه به کوهستانی و پایین بودن میزان نفوذپذیری، منطقه مستعد افزایش سیلاب­های شدید است، بنابراین شناسایی مناطق اجرای طرح­های تغذیه مصنوعی و ذخیره سیلاب و هم چنین کاهش خسارات سیل ضروری است.  نتایج حاصل از این پژوهش بیانگر کارآیی سیستم اطلاعات جغرافیایی در تخمین ارتفاع رواناب، همچنین افزایش ارتفاع رواناب با افزایش دوره بازگشت و کاهش احتمال وقوع بود.
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: سنجش از دور و سامانه ­های اطلاعات مکانی
دریافت: 1400/9/27 | پذیرش: 1400/11/18 | انتشار: 1400/3/10