دوره 1، شماره 2 - ( پاییز و زمستان 1399 1399 )                   جلد 1 شماره 2 صفحات 122-112 | برگشت به فهرست نسخه ها

Khosravani Z, Akhavan M, Dehghani M, Derhami V, Bolca M. Evaluation of Land Sensitivity Potential to Subsidence Phenomenon using PCSM Method and Shannon’s Entropy Theory (Case Study: Abarkouh Plain). Degradation and Rehabilitation of Natural Land 2021; 1 (2) :112-122
خسروانی زهرا، اخوان قالیباف محمد، دهقانی مریم، درهمی ولی، بولکا مصطفی. ارزیابی پتانسیل حساسیت اراضی نسبت به پدیده فرونشست با استفاده از روش PCSM و تئوری آنتروپی شانون (مطالعه موردی: دشت ابرکوه). تخریب و احیاء اراضی طبیعی. 1399; 1 (2) :112-122

گروه احیاء و مدیریت مناطق خشک و بیابانی، دانشکده منابع طبیعی و کویر شناسی، دانشگاه یزد، یزد، ایران
هدف از این پژوهش، تهیه نقشه استعداد فرونشست دشت ابرکوه است. برای این منظور از داده‌های 34 چاه پیزومتری (1397-1393) و 77 لاگ حفاری استفاده شد. پنج عامل تأثیرگذار بر فرونشست شامل افت سطح آب زیرزمینی، جنس رسوبات آبخوان، کاربری اراضی، ضخامت آبخوان و ضخامت لایه رس انتخاب و با استفاده از روش PCSM، هر یک از نقاط مطالعاتی رتبه‌دهی و لایه رستری آن‌ها با استفاده از میانیابی به روش کریجینگ تهیه شد. در ادامه با توجه به میزان اهمیت و تاثیر هر یک از پارامترهای مورد مطالعه در رخداد فرونشست، وزن هر یک لایه‌های مذکور با استفاده از تئوری آنتروپی شانون محاسبه شد. سپس با ضرب وزن هریک از پارامترها در لایه‌های رستری مربوطه و تلفیق لایه‌ها با یکدیگر، نقشه پتانسیل فرونشست منطقه بدست آمد. در انتها جهت بررسی میزان دقت و صحت نقشه تولیدی، نتایج حاصل، با نقشه فرونشست مستخرج از تصاویر راداری Sentinel -1 مورد مقایسه قرار گرفت. نتایج نقشه پتانسیل فرونشست حاصل از روش PCSM نشان داد که مناطق شرقی، شمالی و شمال شرقی منطقه مورد مطالعه دارای بیشترین پتانسیل فرونشست است. این مناطق علاوه بر افت سطح آب زیرزمینی، دارای آبخوانی با میان‌لایه‌های رسی است که ضخامت قابل ملاحظه‌ای دارد. طبق نتایج تئوری آنتروپی شانون، ضخامت لایه رسی بیشترین تاثیر را در رخداد پدیده فرونشست نشان داد. تطابق نقشه پتانسیل فرونشست با نقشه مستخرج از تصاویر راداری، حکایت از دقت قابل قبول روش مورد استفاده (همبستگی 0/87) در پژوهش حاضر داشت.
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: سنجش از دور و سامانه ­های اطلاعات مکانی
دریافت: 1400/3/22 | پذیرش: 1400/6/15 | انتشار: 1400/6/20