دوره 2، شماره 3 - ( بهار و تابستان 1400 1400 )                   جلد 2 شماره 3 صفحات 23-12 | برگشت به فهرست نسخه ها

yadollahnejad S, jafarian Z, heydari G, tamartash R. The Effect of Fire on Vegetation and Some Physical and Chemical Properties of Soil (Case study: Varcheshmeh Tusmal Rangeland, Mazandaran). Degradation and Rehabilitation of Natural Land 2021; 2 (3) :12-23
یدالله نژاد سودابه، جعفریان زینب، حیدری قدرت اله، تمرتاش رضا. تأثیر آتش سوزی بر پوشش گیاهی و برخی خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک (مطالعه موردی: مراتع ورچشمه توسمال مازندران). تخریب و احیاء اراضی طبیعی. 1400; 2 (3) :12-23

دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری
آتش‌سوزی از مهم­ترین عوامل بوم‌شناختی است که می‌تواند عملکرد بوم‌سامانه طبیعی را تغییر دهد. رویش گیاهان به خاک وابسته است و آتش­ سوزی می‌تواند تغییرات مختلفی را در آن ایجاد کند. در این پژوهش، به‌منظور بررسی اثر آتش ­سوزی بر خاک و پوشش­ گیاهی، دو مرتع آتش­ سوزی شده و شاهد (هرکدام به مساحت 37 هکتار) با در مراتع ورچشمه توسمال کیاسر استان مازندران انتخاب شد و در هر رویشگاه نمونه­ برداری از پوشش گیاهی و خاک به­روش منظم-تصادفی انجام شد. در هر دو رویشگاه 10 پروفیل حفر و نمونه­ برداری از عمق 15-0 و 30-15 سانتی­متری انجام شد. جهت برداشت داده­ های پوشش گیاهی از30 پلات مربعی شکل یک متر مربع استفاده گردید. خصوصیات گیاهی شامل فرم حیاتی، تنوع زیستی و خصوصیات خاک شامل رطوبت، بافت، هدایت الکتریکی، اسیدیته، کربن آلی، آهک، نیتروژن، فسفر، پتاسیم تعیین شد. نتایج حاصل از فرم­های زیستی در مراتع شاهد و آتش‌سوزی شده نشان داد که بر اثر آتش­ سوزی گونه های چندساله مناطق آتش‌سوزی شده در مقایسه با شاهد به میزان 33/15 درصد کاهش یافتند. درحالی­که اثر معنی ­داری بر گونه­ های یک­ساله و دوساله نداشت. نتایج حاصل از اثر آتش ­سوزی بر تنوع گونه ­ای کل نشان داد که شاخص­ های تعداد گونه، تنوع سیمپسون، شانون، غنای مارگالف و منهینیک به‌ترتیب 66/66، 45/6، 57/92، 67/74 و 49/12 درصد کاهش یافتند درحالی­که آتش فاقد اثر معنی ­داری بر شاخص یک­نواختی بود. نتایج حاصل از آزمایشات خاک نشان داد که درصد شن و سیلت، پتاسیم قابل جذب خاک، فسفرقابل جذب، نیتروژن خاک، آهک،کربن، ماده آلی، اسیدیته خاک و هدایت الکتریکی در تیمار آتش‌سوزی شده به‌طور معنی ­داری افزایش یافت. اما درصد رس و درصد رطوبت خاک در مناطق سوخته شده در مقایسه با شاهد روند کاهشی را نشان داد.
متن کامل [PDF 2084 kb]   (412 دریافت)
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: اثرات خشکسالی و تغییر اقلیم بر عرصه های طبیعی
دریافت: 1399/3/24 | پذیرش: 1399/7/23 | انتشار: 1400/3/10