Asaadi A M. Study on Ecological Characters and Artificial Revegetation of Dracocephalum Lindbergii Rech.f Medicinal Herb in Godali Salakh Area of Bojnourd. Degrad Rehabil Nat Land 2021; 2 (4) :13-22
URL:
http://drnl.sanru.ac.ir/article-1-194-fa.html
ﺮوه مهندسی طبیعت، دانشکده کشاورزی ﺷﯿﺮوان، دانشگاه بجنورد
چکیده: (1309 مشاهده)
چکیده مبسوط
مقدمه و هدف: بادرنجبویه یکی از گیاهان دارویی ایران و از خانواده نعناعیان است که در رویشگاههای طبیعی شمال شرق کشور یافت میشود. به منظور شناخت خصوصیات بومشناختی این گونه جهت معرفی برای مرتعکاری در اراضی دیم و استفاده در صنایع دارویی و همچنین جلوگیری از تخریب رویشگاههای طبیعی گونه، این بررسی در طی سالهای ۱۴۰۰-1397 در سطح رویشگاه و دیمزار مرتعکاری شده در شهرستان بجنورد انجام شد.
مواد و روش ها: مشخصات بارش، دما، اقلیم، اندازهگیری متغیرهای رویشی ارتفاع، قطر کوچک و قطر بزرگ تاج پوشش، تراکم، پوشش تاجی، تولید و تجزیه فیزیکی و شیمیایی خاک برای گیاه در رویشگاه آن انجام گرفت. به منظور مرتعکاری گیاه بادرنجبویه، دیمزاری اختصاصی در ارتفاع 1500 متری از سطح دریا در دامنه شمالی واقع در منطقه گودالی سلاخ انتخاب گردید. به دو روش تقسیم بوته و نشاءکاری عملیات کاشت انجام شد. جهت تجزیه و تحلیل آماری دادههای بدست آمده از آزمون t مستقل و روش آنالیز مؤلفههای اصلی استفاده شد.
یافته ها: نتایج حاکی از آن است که این گونه در منطقه مورد مطالعه با اقلیم نیمهخشک سرد و بارندگی متوسط سالانه 295 میلیمتر، دمای متوسط سالانه 11/28 درجه سانتیگراد رویش مناسبی دارد. این گیاه در شیب دامنههای شمالی، جنوبی، شرقی و غربی در ارتفاع 1200 تا 1900 متری از سطح دریا در مناطق سنگلاخی پراکنش یافتهاست. خاک منطقه مورد مطالعه آهکی با بافت شنی لومی میباشد. تجزیه و تحلیل مولفه اصلی نشان داد که متغیرهای شن، سیلت، درصد آهک، مواد آلی و ظرفیت تبادل کاتیونی همبستگی معنیداری با محور اول داشتند و 37/2 درصد تغییرات را توضیح دادند. میانگین پوشش تاجی و عملکرد در رویشگاه و دیمزار مرتعکاری شده به ترتیب 0/147 و 57/91 درصد و 2/83 و 1619/68 کیلوگرم در هکتار بود.
نتیجه گیری: نتایج پژوهش حاضر میتواند الگوی مدیریتی مناسب برای کشاورزان، برنامهریزان و سیاستگذاران، در راستای حفاظت خاک و گیاه در مناطق مشابه ارائه نماید.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
حفاظت خاک دریافت: 1401/3/30 | پذیرش: 1401/7/27 | انتشار: 1401/9/1