دوره 2، شماره 4 - ( پاییز و زمستان 1400 1400 )                   جلد 2 شماره 4 صفحات 51-44 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


گروه مرتعداری، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، مازندران، ایران
چکیده:   (1749 مشاهده)
چکیده مبسوط
    مقدمه: با توجه به اینکه تعداد عوامل محیطی موثر بر اکوسیستم ­های طبیعی از جمله مراتع بسیار زیاد هستند تعیین مهمترین آنها در مدیریت اراضی و برنامه­ های اصلاحی برای صرفه­ جویی در هزینه و زمان ضروری است. برای این منظور از گذشته تا کنون از روش­های زیادی از جمله روش‏های آماری مختلفی نظیر رگرسیون و رسته‏بندی استفاده شده است در این راستا هدف تحقیق حاضر استفاده از رگرسیون لجستیک برای استخراج مهمترین عوامل خاکی، اقلیمی و توپوگرافی در مراتع سرخ ده سمنان است.
مواد و روش­ ها: برای نمونه­ برداری از پوشش گیاهی، ابتدا منطقه به 23 واحد نمونه برداری بر اساس شیب، جهت شیب، ارتفاع و زمین­ شناسی تقسیم شد و در هر واحد 10پلات یک متر مربعی مستقر گردید. در هر واحد همگن 3 نمونه خاک از  15 سانتی­متری سطح خاک برداشت شد. در مجموع 69 نمونه خاک و 16 متغیر محیطی شامل سه متغیر توپوگرافی (شیب، جهت و ارتفاع)، ده متغیر خاک (اسیدیته، هدایت الکتریکی، پتاسیم، فسفر، درصد آهک، کربن، نیتروژن، درصد شن، سیلت و رس)و سه متغیر اقلیم (میانگین رطوبت سالانه، میانگین درجه حرارت سالانه و میانگین بارندگی یالانه) اندازه­ گیری شدند.
نتایج: نتایج نشان داد که مهم­ترین خصوصیات خاک در تفکیک تیپ­ های رویشی منطقه مورد مطالعه، بافت خاک، درصد آهک، نیتروژن، هدایت الکتریکی و هم­چنین از عوامل توپوگرافی جهت و شیب منطقه است. با توجه به روابط به­ دست آمده گونه ­های Salsola dendroides با اسیدیته و هدایت الکتریکی ارتباط معنی­دار و گونه Hypocylix kerneri بیشترین تاثیرپذیری را از درصد شن داشتند. گونه Salsola arbusculiformis  با آهک و درصد رس  و Artemisia aucheri با کربن آلی خاک، میانگین بارندگی سالیانه و درجه حرارات سالیانه رابطه مستقیم داشتند. گونه Salicornia herbaceae با اسیدیته درصد رس و پتاسیم و Halocnemum strobilaceum گونه با هدایت الکتریکی رابطه عکس داشت. همه مدل­های رگرسیون لجستیک در سطح یک درصد معنی ­دار بودند.
نتیجه­ گیری: همان­طور­که نتایج تحقیق حاضر نشان داد این روش توانست به خوبی مهمترین عوامل و میزان تاثیرگذاری آنها را استخراج کند. از جمله مزایای این روش، امکان استفاده از داده‏ های حضور یا عدم حضور گونه­ های گیاهی بدون استفاده از دیگر اطلاعات پوشش گیاهی نظیر درصد تاج پوشش گیاهی، تراکم و فراوانی که تحت ­تاثیر روش نمونه­ گیری، اندازه پلات و نوسان­ های بارندگی قرار می­ گیرند، است.
متن کامل [PDF 961 kb]   (883 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: حفاظت خاک
دریافت: 1400/10/27 | پذیرش: 1401/7/27 | انتشار: 1401/9/1

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.