دوره 1، شماره 2 - ( پاییز و زمستان 1399 1399 )                   جلد 1 شماره 2 صفحات 68-59 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


بخش تحقیقات حفاظت خاک و آبخیزداری، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی سیستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، زابل، ایران.
چکیده:   (1709 مشاهده)
     اکوسیستم مناطق خشک و بیابانی به دلیل کمبود رطوبت، دمای بالا، وزش بادهای شدید،‎ ‎فرسایش خاک و تخریب اراضی ناشی از فعالیت ‏انسان، شرایط سختی برای‎ ‎رشد و توسعه گیاهان دارد، به‌طوری‌که تعداد محدودی از‎ ‎گونه­ های گیاهی قادر به ادامه حیات ‏هستند. فرسایش بادی یکی از مشکلات این مناطق است که دلیل آن کمبود پوشش گیاهی می­ باشد. برای جلوگیری از این فرسایش نیاز به افزایش پوشش گیاهی است. گیاهان بومی در این مناطق به‎ ‎دلیل قدرت سازگاری با شرایط سخت محیطی، از گونه‌های ‏ارزشمندی هستند که شناسایی آن‌ها اهمیت زیادی دارد. برای اجرای این پژوهش، ابتدا برای اندازه ­گیری وضعیت پوشش گیاهی با توجه به نوع پوشش گیاهی دو نوار­ خطی تصادفی به طول 250 متر گذاشته شد و در فاصله هر 50 متر از همد­یگر پلات­هایی با توجه به وضعیت پوشش 3×3 متر انداخته شد. همچنین برای اندازه ­گیری درصد تاج پوشش، خاک لخت، تراکم و لاشبرگ از پلات­های 1×1 متر استفاده شد. سه نمونه خاک برداشت و برخی از ویژگی­های آن‎ اندازه­ گیری شد. برای برآورد میزان خاک فرسایش یافته، آثار بجا مانده از محدوده­ های مقاوم به فرسایش و همچنین عمق خاک تخریب شده از اطراف ساقه­ و ریشه گونه­ های بوته­ ای و درختچه ­ای در 10 نقطه اندازه­ گیری شد. برای مشخص کردن عملکرد حفاظتی گونه ­های گیاهی در مقابل فرسایش بادی با توجه به تراکم پوشش از روش اختلاف ارتفاع خاک تثبیت شده در زیر هر تاج پوشش نسبت به خاک ‏اطراف و برآورد حجم خاک حفظ شده در واحد سطح، عملکرد پوشش گیاهی بر حفاظت خاک برآورد شد. نتایج نشان داد که گونه‌های گز (Tamarix sp)،  خارشتر (Alhagi camelorum)، بونو (Aeluropus littoralis) و سیاه شور (Suaeda fruticosa) سازگاری مناسبی با پهنه ­های در معرض فرسایش بادی در منطقه مورد مطالعه دارند. گونه غالب منطقه درختچه گز می ­باشد. هر درختچه گز به­ طور میانگین تاج پوششی برابر 2 متر مربع در این منطقه داشته است که به­ طور متوسط 3/3 متر مربع خاک را حفاظت می­ کند. به­ طور متوسط در طول خشک‌سالی‌های 10 سال گذشته سالانه حدود 102 تن خاک در هکتار از منطقه مذکور فرسایش یافته است. بنابراین پیشنهاد می ­شود به ­منظور بهبود محیط زیست منطقه، زمینه مناسب برای استقرار گونه­ های سازگار با منطقه فراهم شود.                               
متن کامل [PDF 1629 kb]   (731 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: اثرات خشکسالی و تغییر اقلیم بر عرصه های طبیعی
دریافت: 1399/12/24 | پذیرش: 1400/4/26 | انتشار: 1400/6/20

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.